CK Rekrea Slovensko Tuzemská dovolená Štúrovo Podhájska Velký Meder Bešeňová Senec Patince Termální koupaliště

Spišský hrad

(UNESCO památka v oblasti Slovenský ráj)

Navštivte Spišský hrad, který je druhou nejrozsáhlejší hradní zříceninou na Slovensku.

Spišský hrad v celé své kráse

Hrad si prošel ve své minulosti četnými přestavbami a vpády nepřátelských voj­sk.

Dnes se zde můžete projít po hradbách, rozhlédnout se do okolí, vystoupat na vyhlídkovou věž či si prohlédnout expozice archeologických nálezů a různých zbraní a také hradní mučírnu nebo gotickou kapli sv. Alžběty.

Návštěvu hradu doporučujeme všem věkovým kategoriím a také rodinám s dětmi.

Historie

Výstavba středověkého hradu na travertinovém kopci se datuje do počátku 12. století. Nejstarší písemná zmínka o hradu pochází z roku 1120. Ze začátku měl funkci pohraniční pevnosti. Poté se na několik století stal sídlem spišského župana a tím i hlavním centrem světské moci na Spiši.

Ve druhé polovině 15. století se o přestavbu hradu zasloužil nový majitel Štěpán Zápolský, který si zde chtěl vytvořit reprezentační šlechtické sídlo. Na hradě vybudoval palác, rytířskou síň a kapli sv. Alžběty. V hradních komnatách se narodil i jeho syn Jan, který se později stal králem Uherska.

V roce 1780 hradní komplex zničil požár a Spišský hrad se postupně změnil na zříceninu. Úplnému zpustnutí Spišského hradu zabránili až památkáři. V roce 1970 započala komplexní památková obnova rozsáhlé hradní zříceniny na základě výsledků rozsáhlého archeologického a historicko-architektonického průzkumu. Rozsáhlý hradní objekt je postupně rekonstruován pro potřeby expozice Východoslovenského muzea Košice.

V roce 1985 byla zpřístupněna renesanční arkádová chodba a západní gotické hradní paláce Horního hradu, ve kterých jsou umístěny expozice dokládající vývoj hradního osídlení od pravěku a na dokumentaci politické a vojenské moci šlechty s důrazem na bojovou techniku v 15. a 16. století.

Více informací: spisskyhrad.sk

 

Proč e-Slovensko.cz?

Nejvýhodnější
ceny zájezdů

Specialisté
na Slovensko

15 let na trhu
a desetitisíce klientů